duminică, 15 ianuarie 2012

TOBE SI RACITURI !


Modul de preparare al aspicului- gelatinei care este baza
retetelor de tobe sau racituri!

Aspicul este de fapt o supa de carne concentrata.
Pentru 300g de aspic (aceasta este cantitatea necesara pentru 1 kg. de toba) se fierb 200g sorici curatati in ½ l apa, impreuna cu un morcov mic, 1 ceapa mica  ,15  g. sare si 5-6 boabe de piper.
Separat se fierbe in ¼ l apa si o telina mica ,iar zeama rezultata se adauga la aspic.
SORICUL bine spalat se pune in apa clocotita si se lasa 10 minute, se arunca apa si se repeta aceasta oparire de inca 2 ori.
Numai dupa aceasta se pune la fiert impreuna cu zarzavaturile (zarzavatul si condimentele se pun intr-un saculet de panza sau tifon si asa se pune la fiert). Se fierbe  in apa clocotita pana cand apare la suprafata prima spuma dupa care se lasa la foc mic , luindu-se spuma care se formeaza cu lingura de spumuit.
Cand soricul s-a inmuiat si zeama devine alba se strecoara si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Se foloseste ca atare la prepararea tobei sau a raciturilor!
Soricul se macina si se foloseste la toba.
TOBA IN CASTRON!


Pentru fiecare kg. de carne de la capatana ai nevoie de 400 g. de aspic
In caz ca ai burta de vita se pun 200 g. de burta la 800 g.  carne de la capatana.
Se fierbe carnea si burta  impreuna cu 100 g. morcov,60 g. ceapa,25 g. sare,10 g. usturoi,1 g.boabe de piper.
Dupa ce a fiert se scoate carnea se raceste apoi se taie cubulete, burta se taie fasii.
Se puneun strat cam de 1 cm. de aspic gata preparat in vas de portelan sau sticla termorezistenta dupa care se toarna carnea amestecata cu restul de aspic.
Se da vasul la rece.
Dupa ce s-a inchegat se scufunda vasul pentru o clipa in apa fierbinte apoi se rastoarna pe o tava ,se poate servi imediat, ornatea cu felii sau rondele de morcov,sfecla rosie,  gogosari murati,castraveciori murati,felii de lamaie …

Este un preparat ideal pentru masa de CRACIUN sau ANUL NOU!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu