duminică, 15 ianuarie 2012

BOMBOANE FONDANTE TRASE IN CIOCOLATA !


Stiai ca poti sa faci bomboane in casa ?

De mult timp mananc cu placere bomboane fondante.
Imi plac mult fondantele cu gust de lamaie,de menta si vanilie.
Cele simple, nu cele umplute.
Nu mai regasesc gustul celor din copilarie asa ca…


 Am decis sa incerc sa fac anumite dulciuri –bombonele in casa,ciocolata de casa si fondante simple sau invelite in ciocolata.
E o bucatica de dulce facut in casa cu gust bun si cu  termen de valabilitate care nu trebuie citit pe ambalaj!

In plus pasta de fondant poate fii modelata si aromata dupa plac ,se pot face figurine -mamarute,ratuste,cornete,bilute .oameni de zapada ,arici…si ornate cu bombonici sau bucatele de ciocolata .

Pune intr-o cratita:
-1 kg. zahar
-1 pahar de apa
-1lingura de otet

Se pune la fiert la foc potrivit amestecand din cand pentru ca zaharul sa se dizolve .
Se fierbe siropul ½ ora verificand grosimea siropului dupa acest timp ca si la dulceata ,sau incearca sa picuri de pe lingura un strop de sirop intr-un pahar cu apa rece .
Daca siropul este sufficient de legat , picatura nu se dizolva imediat in apa ci se prelinge spre fundul paharului .

Dupa fierbere se ia vasul de pe foc si se lasa sa se racoreasca.Cand compozitia devine albicioasa incepe sa masteci continuu pana se raceste complect .
 Acum este momentul cand se pot adauga aromele dupa preferinta

-esenta de vanilie
-esenta de menta
-esenta de lamaie
-esenta de migdale …
(anul acesta an ales vanilia,menta si lamaia )

Poti colora compozitia cu,colorant alimentar daca vrei sa lasi fondantele simple apoi modeleaza fondantul dupa preferinta,poti face bilute,bastonase, banuti sau figurine.
Poti de asemenea sa pui compozitia intre 2 folii de plastic(folie alimentara) sa o aplatizezi cu sucitorul sis a decupezi cu formele de fursecuri ,braduti ,stelute,,,
Dupa formarea bombonicilor se pun la uscat pentru 1 zi in tavi de prajitura.
A doua zi daca vrei poti sa le glazurezi cu ciocolata .
PUNE PE BAIE DE ABUR ciocolata alba sau neagra la topit cu putina apa apoi scufunda pentru o clipa  bomboanele in sosul de ciocolata.
Dupa acesta operatiune se pun din nou in tavi la uscat.

Daca vrei bombonele trase in ciocolata diferit colorate poti colora ciocolata alba in diferite nuante tot cu ,colorant  alimentar.

Dupa uscare se pot pastra in cutii cu capac pentru mai mult timp la loc racoros (asta daca nu le lasi la indemana copiilor care reduc substantial timpul de pastrare )

Imi place realmente sa fac aceste bombonici pentru varietatea formelor si culorilor pe care le pot realiza.
Daca i-ti place sa migalesti fa si tu fondante in casa si lasa-te dusa de imaginatie.Rezultatul va fi pe masura!
Spor la treaba.

Sursa caietul meu de retete , plin de retete de demult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu