duminică, 29 ianuarie 2012

Cozonac SUPER!!!!!!... de albuse !


De multe ori in RETETELE pe care le faci, folosesti doar galbenusul de ou .
Ce faci insa cu albusele care nu isi au loc in reteta ?Le arunci , sau…
Eu iti sugerez o reteta de cozonac din albuse deosebit de gustos .



Poti folosii si albuse congelate ,ramase si ADUNATE IN TIMP  .Pune albusele intr-o cutie de plastic,scrie pe cutie cate albuse pui la congelat ca sa stii la care rubrica te incadrezi daca vrei sa prepari acest cozonac .
Albuse nr.            6        7       8       9       10       11       12
Zahar gr.             180     210   240    270   300     330     360
Faina gr.             150     175   200    225   250     275     300
Unt topit gr.        80       95     110    120   135     150     160
Se bat albusele,se adauga zaharul apoi faina si untul topit.
Se pune la copt in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se coace pana se rumeneste usor si se crapa putin deasupra.
Se lasa sa se raceasca in tava apoi se scoate si se pudreaza cu zahar praf sau se glazureaza cu ciocolata alba sau neagra,sau o glazura de zahar cu lamaie.
(pentru glazura de zahat cu lamaie) :
-50ml apa
-150 gr zahar
-suc de la 2 lamai
Se pune apa cu zaharul la fiert ,se lasa la foc mic pana se leaga siropul apoi se ia de pe foc si se amesteca cu sucul de lamaie.
Se toarna peste cozonacul racit cat timp glazura este inca ,calduta.
Se lasa apoi la loc racoros pana cand glazura se intareste ,dupa care poate fii feliat si servit.
Ps.daca folosesti 11 sau12 albuse poti coace cozonacul si in tava rotunda.
Pofta buna
Sursa , caietul meu de retete de demult !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu