sâmbătă, 9 iulie 2011

OTET AROMAT!

Preparat in casa!
Ieftin, aromat, gustos in orice salata!



1 litru de otet de mere pe care il imparti in 4 sticle de 250 ml. cu gura larga (ca si la uleiul aromat)
Adaugi in fiecare sticluta:
-1 crenguta de cimbru
-1 crenguta de marar uscat sau un manunchi de marar proaspat
-1 crenguta de tarhon
-3 ardei iuti
      Sau 
-10 catei de usturoi
-1 crenguta de busuioc
-1 crenguta de rozmarin etc.
-6 catei de usturoi si 20 boabe de piper (rezulta un otet picant)
Se sigileaza sticlele si se lasa 2-3 saptamani la macerat .
Asa ai in propria camara otet aromat identic cu cel pe care il gasesti in magazine dar la un pret incomparabil mai mic si de ce nu, preparat de tine!
Eu imi prepar in fiecare an otetul de mere in casa toamna ,pe care apoi il folosesc ca baza la prepararea otetului aromat!
Pentru cei interesati iata cum se prepara otetul de mere in casa:
Cum se prepară oţetul de mere cu miere. Resturile rămase după ce au fost stoarse merele sau mere date pe răzătoare se pun într-un vas emailat sau din sticlă şi se acoperă cu apă fierbinte (0,5 l de apă la 0,4 kg mere). După aceea, se adaugă 100 g miere 10 g drojdie şi 20 g pâine neagră(1 feliuta). Amestecul obţinut trebuie ţinut la temperatura de 20-30EC, într-un loc întunecat, astfel încât razele solare să nu participe la fermentare. Acoperiţi vasul cu un tifon şi, pentru a îmbunătăţi contactul cu aerul, din când în când amestecaţi conţinutul vasului cu o lingură din lemn. După 10 zile, puneţi tot amestecul într-un săculeţ din tifon şi stoarceţi-l. Sucul obţinut se mai strecoară încă o dată şi se adaugă 50-100 g de miere pentru fiecare litru, amestecând până când se dizolvă bine. Acoperiţi din nou vasul cu un tifon şi păstraţi-l la căldură, până când lichidul se opreşte din fermentat şi se limpezeşte. De obicei, oţetul de mere cu miere este gata după 40-60 de zile.


Aceasta este reteta de otet de mere cu miere  pe care il prefer in locul celui fara miere dar se poate exclude mierea si atunci se va obtine un otetul classic de mere.


sursa-caietul meu cu retete

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu