duminică, 15 ianuarie 2012
Alte retete de toba,pe gustul fiecaruia!
TOBA CLASICA
Pentru 1 kg.de toba ai nevoie de
-800 g. carne de la capatana
-150 g. soric
-50 g. limba
-1 g .piper pisat
-0,4 g. enibahar
-1,2 g. usturoi zdrobit
Sare dupa gust!
Carnea ,limba si soricul (daca nu ai soric ramas de la prepararea aspicului)
Se fierb la foc moale.
Se taie apoi bucatele se pune intr-o strecuratoare si se opareste(prin oparire se degreseaza si astfel se leaga mai bine in toba)
Se amesteca apoi cu, condimentele si 400 g. de aspic.
Amestecul se introduce in burduf-basica,se leaga si se pune la fiert 1-2 ore la foc mic
Dupa fierbere se scoate toba, se inteapa cu un ac si se preseaza intre 2 plansete.
Se da la rece pentru 24 de ore dupa care se poate servi!
TOBA IN SORIC
Se desprinde soricul de pe o bucata mare de slanina,se indoaie si se coase pe 2 margini dupa care se pune in saramura(LA 1 L DE APA- 2 LINGURI DE SARE PENTRU MURATURI.) pentru 3 zile.
Se fierbe ratul,falcile si limba,se taie in cubulete mici ,se adauga si 200 g. carne cruda toccata fin,ciuperci taiate marunt,sare dupa gust,1 lingurita de piper.
Se indeasa amestecul in soric ,apoi se coase si partea pe unde s-a introdus compozitia.
Toba astfel optinuta se inveleste intr-o bucata de panza sau tifon si se pune la fiert pentru 1-1 ½ ore.
Se raceste usor presata.
TOBA CU ASPIC SI CASTRAVETI MURATI!
Pentru acest fel de toba ai nevoie de:
-550 g de carne de la cap,
-160 g limba s
-300 g aspic
Capul si limba se tin in saramura 3-4 zile.
Apoi se spala in apa calduta dupa care se fierbe la foc mic pana cand se desprinde de pe os.
Se taie cubulete marunte,se opareste pentru a o degresa,se amesteca ,cu :
-1g piper pisat
-0,3 g enibahar
-100 g castraveti murati taiati cuburele.
Compozitia se pune in burduf in straturi,1 polonic de compozitie,1 polonic de aspic pana se umple burduful.
Se leaga burduful la gura se pune la foc moale la fiert 1 ora..
Dupa fierbere toba se lasa la loc racoros 10 minute si numai dupa acea se preseaza.Se tine la rece 3-4 zile inainte de a fii servita.
TOBA MARMORATA!
Capul de porc se pune pentru 3 zile la maturat in saramura medie(la 1 l apa 3 linguri de sare pentru muraturi)
Se dezoseaza o bucata de piept de porc si se matureaza in saramura slaba(la 1 l apa 2 linguri de sare) 3 zile.
Dupa 3 zile se spala capul de porc cu apa calduta si se pune la fiert la foc mic impreuna cu limba.
Dupa fierbere se desprinde carnea de pe oase,se taie fasii.Se condimenteaza cu piper pisat si usturoi dupa gust.Ai grija la sarat deoarece capul si pieptul au tras sare din saramura.
Pieptul de porc se taie dreptunghiular se indoaie cu soricul in afara si se coase pe 2 laturi.Se introduce umplutura in buzunarul format ,apoi se coase si partea pe unde s-a umplut. Se inveleste intr-o pinza sau tifon si se fierbe in apa in care am adaugat 2 foi de dafin timp de 3 ore la foc mic.
Se raceste presata intre scandurele sau plansete!
Pofta buna.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu