duminică, 26 februarie 2012

DIN RETETELE STRABUNICII!

PREPARATE SARATE.

Cornulete cu jumere.

-250 gr. faina
-150 gr.jumere macinate
-1 galbenus de ou
-1 lingura de otet
Se amesteca si se framanta bine dupa care se impatura de 3 ori la interval de ¼ ora.(intre impaturari se da la rece)
Apoi se intinde,se taie partate si se ruleaza cornulete ,se ung cu ou si se coc la foc potrivit.



Pogacele cu ,cas.

-250gr. unt
-250 gr. cascaval ras
-4 galbenusuri
-1 lingurita sare
-300 gr. faina
-smantana cat sa obtinem un aluat potrivit de moale
-1 praf de copt
Se intinde,se taie cu paharul forme rotunde se unge cu ou si se presara cu un praf de sare.

Saleuri fragede pentru ceai.

-140 gr. unt
-3 galbenusuri +un praf de sare se freaca spuma.
Se adauga 310 gr. faina ,un cub de drojdie dizolvata in apa calduta.
Se framanta bine si se mai adauga apa pana se obtine un aluat ca si de cozonac.
Se formeaza bastonase care se ung cu ou se presara cu sare si chimin.
Se aseaza in tava,se lasa 15 minute la odihna dupa care se coc la foc iute.

sâmbătă, 25 februarie 2012

DIN RETETELE STRABUNICII!

Sunt o comoara pe care am descoperit-o recent printre carti vechi.
Caietul cu foile ingalbenite este frumos copertat in piele.Nu am nici cea mai vaga idée de cand este in casa printre carti, dar odata descoperit m-am straduit sa il transcriu si sa aduc la lumina retete care, cred ca au o varsta venerabila.
Toate retetele sunt cu unt sau untura , ca si grasime in compozitie.
Nu ma mir prea tare deoarece nici in retetele bunicilor mele si nici in retetele vechi ale mamei nu am gasit altceva –unt , unura de porc sau pasare.
Va impartasesc si voua cu drag din retetele strabunicii!

Am sa incep cu retete de bombonici , preparate fara coacere.

CUGALE CU CIOCOLATA.

-100 gr. alune prajite si macinate pentru tavalit.
Apoi-
-120 gr. zahar pudra
-1 lingura zahar vanilat
-70 gr. ciocolata rasa
2-3 linguri de apa calduta
Se amesteca totul bine ,se formeaza bilute . La mijlocul fiecarei bilute se pune cate 1 visina din visinata dupa care se tavalesc prin alunele macinate.
Se lasa sa se usuce la aer.

BOMBOANE CU NUCI.

-560 gr. zahar
400 ml. apa se pune la fiert ½ ora la foc mic
Se ia apoi de pe foc si se amesteca siropul pana cand se albeste.
Se adauga 200 gr. nuci macinate-
Se intinde de grosimea unui deget,se taie patratele .
Se lasa la uscat la aer.

NUGAT DE CIOCOLATA.

-3 table de ciocolata rase
-120 gr. unt
-1 galbenus de ou
-zahar dupa dorinta
-1 pumn de migdale curatate,prajite si apoi tocate marunt

Se amesteca bine totul si se aseaza intre 2 foi de napolitane.
Se preseaza cu o planseta de lemn sau o tava cu greutate pusa deasupra .
See taie romburi ,bastoane sau patrate.

NUGAT CU MIGDALE.

-60gr.zahar
-120 gr.unt
-3 galbenuse
Se fierbe zaharul cu untul si galbenusele pana devin crema..
Separat se arde 60 gr.zahar in care se adauga 120 gr.migdale prajite.Dupa racire se macina,apoi se adauga peste crema.
Se aseaza totul intre 2 fio de napolitane.
-
CARNAT DE CURMALE.

-170 gr. curmale taiate marunt
-70 gr. smochine taiate marunt
-100 gr. migdale curatate apoi zdrobite
-100 gr. alone prajite si macinate
-100 gr. ciocolata rasa.
Totul se amesteca pana se leaga
  Cu : 200 gr. zahar praf si 1 lingura de cogniac putina scortisoara si coaja rasa de la 1 lamaie .
Se formeaza carnaciori care se tavalesc prin zahar pudra dupa care se impacheteaza in hartie de pergament si se lasa la uscat.
Dupa uscare se taie rondele sau cilindrii de 4-5 cm.

duminică, 19 februarie 2012

Salata de ceapa dulce acrisoara!

Pentru 4 persoane:



 1kg. de ceapa rosie sau alba curatata si apoi taiata rondele se pune in apa cu sare pentru 1 ora.
Apoi se scurge si se spala sub jet de apa rece.

Se prepara un amestec de :
-1 cana de apa
-1 lingurita de sare
-2 linguri de zahar sau miere
-4-5 linguri de otet de mere sau 2-3 linguri de zeama de lamiae
-1 lingurita de piper macinat fin.
-3 linguri de ulei de masline sau ulei de porumb presat la rece.

Se toarna peste ceapa se da la rece pentru minim 2 ore ( eu o las in vas acoperit 24 de ore inainte de a o servii)
Este o salata foarte sanatoasa ,gustoasa si care se mananca cu un spor de neimaginat.
Cei care au retineri in a manca ceapa ,din cauza arsurilor gastrice care pot aparea dupa ce se consuma aceasta legume pot incerca aceasta salata fara a avea nici o neplacere in urma consumului.
Am avut surpriza de a nu fi facut suficienta salata de ceapa la o masa cu invitati stiind ca 3 dintre ei nu mananca ceapa din cauza mai sus mentionata.
Tocmai ei au golit castronul si au relatat ca nu au avut nici un inconvenient dupa ,si ca regretul a fost ca nu a fost mai multa.

Incearca,prepara si mananca din aceasta minunata salata si ti se va parea si tie la fel .
Pofta buna!

Sursa –caietul meu de retete culinare sectorul –international.

Cei mai buni cartofi prajiti!

Gustosi si sanatosi.



TIE i-ti plac ,cartofii prajiti ?
Mie da, dar din cauza faptului ca se incarca la prajit cu destul de mult ulei evitam sa ii fac des cu toate ca a-si manca zilnic o farfurioara macar .
Rasfoind sectiunea sfaturi si trucuri sanatoase ,din caietul meu de retete am dat peste ceva ce stiam de mult dar care privea cartofii prajiti in ulei.
Am adaptat reteta la varianta CUPTOR asa ca de mai bine de o luna am bucuria de a aseza pe masa de pranz dumineca alaturi de friptura sa snitele cartofi prajiti in cuptor.Pufosi in interior,crocanti pe dinafara fara a fii nevoie decat de 1 lingura da ulei la realizarea lor.
Cum procedezi ca sa ai pe masa astfel de cartofi :
Cureti cartofii de coaja,ii speli ,apoi ii tai la dimensiunea pe care o doresti ( eu ii tai in 4 sau folosesc aparatul de taiat bastoane de cartofi.
Pui apa la clocotit cu 2 lingurite de sare si cand da in clocot pui cartofii la fiert pentru 3 minute( dupa ce incep sa fiarba )
Ii strecori si lasi sa se scurga cateva minute dupa care ii asezi intr-o tava unsa cu 1 lingura de ulei(asta ca san u se prinda de tava si ii dai la cuptor pentru ½ de ora.
Apoi sunt gata de servit .
Am incercat si varianta cu ,coaja.
Bine spalati (folosesc o periuta pentru unghii rezervata doar pentru bucatarie)  si lasati 20 de minute in apa rece bine sarata.
Se taie la dimensiunea dorita dupa care se procedeaza la fel ca la reteta de cartofi curatati.
Cartofii prajiti la cuptor pot constitui o cina delicioasa asezonati cu pattrunjel verde, presarati cu ,cascaval ras,sau de ce nu insotiti de o minune de salata de ceapa a carei reteta o voi posta  in curand.
Pofta buna!

sâmbătă, 18 februarie 2012

Chec pufos cu nuca !

Pentru acest dulce pufos si gustos ai nevoie de:

-1 cana faina
-5 oua
-1 cana zahar
-5 linguri ulei
-1 tabla de ciocolata simpla
-100 g nuci
-rahat
-stafide
-esenta de vanilie
-coaja rasa de portocala

Se freaca intr-un vas galbenusurile cu zaharul subtiind continutul cu o lingura de apa calda.
Apoi se adauga  uleiul si ciocolata taiata marunt, nucile trase prin masina de tocat, rahatul si stafidele si esenta de vanilie.
La sfarsit se rade coaja de la o portocala si se amesteca bine.
Bate intr-un alt castron albusurile spuma si amesteca apoi cu amestecul de galbenusuri.
Inglobeaza faina si pune compozitia intr-o tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Pune la cuptor la foc potrivit timp de aproximativ 50 de minute.
Dupa coacere poate fi acoperit cu zahar pudra.



Pofta buna

sursa, caietul meu de retete

duminică, 12 februarie 2012

SARATELE cu ,cartofi.

Pufoase,gustoase pot fi un aperitiv cand ai musafiri sau o mica gustare de pus la serviciu sau la scoala.
Ieftin dar si foarte bun.

Ai nevioe de:
-500 gr. faina
-3-4 cartofi fainosi fierti.
-2 galbenusuri
-1 lingura de drojdie uscata sau 2 cuburi mici de drojdie
-3-4 linguri de smantana pentru framantat
-1 pachet de margarina (250 gr.)
-1 lingura sare.
-un ou pentru uns saratelele(bate oul ca si pentru omleta cu un praf de sare si 1 lingurita de ulei)
-50 gr. Cascaval

Cartofii fierti si raciti se dau prin razatoarea fina,se amesteca ,cu ingredientele de mai sus.Se lasa la dospit timp de 1 ora,dupa care se intinde o foaie de 2 cm. grosime din care se decupeaza forme rotunde, sau alte modele(poti folosii forme de fursecuri)Se aseaza in tava se mai lasa la dospit 15 minute, apoi se ung cu ou ,se presara cu cascaval ras,chimin ,susan,mac… si se coc in cuptor pana cand se rumenesc usor.(20-25 de minute)

Spor la treaba si pofta buna!

luni, 6 februarie 2012

CREMSNITUL CARE ISI ALEGE SINGUR FOILE!


Suna interesant nu-I asa?Asa si este.
Am mancat din aceasta prajitura cu ocazia unei vizite facute surorii mele.A fost o surpriza dulce foarte placuta. I-am cerut reteta cu intentia de a face si eu acest desert delicious.Pe cand am purces la preparat ,ups ,am tras concluzia ca lipseste ceva din reteta-foile!
Am sunat la telefon sa cer lamuriri si atunci am aflat ca de fapt secretul acestei prajuturi este ca blatul sau foile de aleg singure din compozitie, in cuptor.
Nu prepar aceasta prajitura decat daca am musafiri deoarece  nu pot rezista tentatiei si sunt in stare de a topii ½ de tava de una singura.
Iata reteta:
-8 oua
-300 zahar
-9 linguri faina
-1 margarina
-1 litru lapte
-5 plicur de zahar vanilat
Cum se prepara:
Se freaca galbenusele cu zaharul si margarina,apoi pe rand se adauga faina.Totul se amesteca cu laptele in care sa dizolvat zaharul vanilat.
La final se adauga albusele battue spuma.Se da la cuptor timp de 1 ora la foc potrivit.
Se lasa la racit ,dupa care se poate taia si servii .
De unde la pusul in cuptor ai doar o crema la finalul coacerii ,scoti din cuptor o prajitura invelita in 2 foi.
Spor la treaba si pofta buna!
Sursa, reteta de la sora mea.

sâmbătă, 4 februarie 2012

Prepara si tu ,Salata cu telina si nuca !

Salata cu telina si nuca
Ai nevoie de:


-1 capatana mica de telina,
-1 lingura zeama de lamaie,
-100 g cascaval  
-1 felie de paine,
-8 nuci,
-2 mere,
-3 pere,
-1 lingura unt,
-1 lingura otet de vin rosu,
-1 lingurita zahar,
-3 linguri ulei (de nuci)

Se curata telina, se spala si se taie felii subtiri. Se stropeste cu zeama de lamaie si se lasa sa stea putin la macerat. Cascavalul si painea se taie cubulete, jumatate din nuci se taie bucati maricele. Merele si perele se spala, se taie in patru, se scot samburii,
Se incinge untul si se prajesc crutoanele.
Se rade fin un sfert de mar, iar restul, impreuna cu perele se taie felii foarte subtiri.
Se amesteca otetul cu pasta de mere, sare si piper, se adauga putin zahar, si ulei – acesta devine dressingul salatei.
Se amesteca telina, merele, perele, cascavalul si nucile taiate si crutoanele, se toarna dressingul si apoi se orneaza cu miezul de nuca taiat mai mare.
Serveste-o in cupe sau pe frunze de salata verde.
Sursa, retete de la prieteni.

Stii cum se prepara, Laptele de nuca!


Laptele de nuca este o bautura deosebit de sanatoasa si hranitoare care inlocuieste cu succes laptele de vaca sau de soia la micul dejun. Se prepara foarte simplu.
Ai nevoie de:
- 1 cana nuca cruda (poate fi inmuiata de seara in apa calda ,usor sarata)
- 2 si1/2 cani apa
- 2-4 curmale fara samburi
- optional: 1/2 banana

Se pun toate ingredientele in paharul blenderului si se mixeaza timp de 2 minute la viteza mare. Apoi se strecoara printr-o panza deasa / sita si se da la frigider sau se consuma imediat.

pofta buna!

Placinta greceasca cu crema de gris!

Placinta greceasca cu crema de gris


1 pachet de foi de placinta
80 gr.unt(topit pentru stropit foile)


Pentru crema de gris:
-1 lt lapte
-280 gr zahar
-4 oua
-220 gr gris fin
1 plic zahar vanilat
¾ l lapte se pune la fiert.
Se freaca ouale cu zaharul +zaharul  vanilat+coaja rasa de lamaie, apoi grisul si 1 cana de lapte rece.Se toarna peste laptele care a dat in clocot si se amesteca ,continuu pana cand crema incepe sa se ingroase.
Se ia apoi de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
 Se aseaza in tava foile de placinta(4-5 foi srtopite cu unt,se toarna crema de gris dupa care se aseaza deasupra alte 4-5 foi.
Se da la cuptor pentru 30-35 de minute.
Intre timp se pregateste siropul.

pentru sirop ai nevoie de:

-2 cani zahar
-2 cani apa
-2 lingurite de scortisoara pudra
-2 linguri zeama de lamaie
Siropul se ferbe la foc mic10 minute.Se lasa sa se racoreasca ,apoi se toarna peste placinta inca , calda.
Dupa racirea complecta se poate taia si servii.





(pentru ca eu, caut mereu sa adaug ceva ce mii se pare ca se potriveste unui preparat chiar si daca nu e cuprins in reteta,azi am presarat 2 maini de stafide peste crema de gris si abia dupa acea am acoperit cu foii placinta.Am fost incantata de rezultat.)
Pofta buna .
Sursa, retete de la prietene.

joi, 2 februarie 2012

Piure de cartofi cu usturoi si nuca

Piure de cartofi cu usturoi si nuca
UN piure cu gust deosebit fata de cel classic .
Daca insa , il prepari o data , vei dori sigur sa repeti experienta.

Iata de ce ai nevoie:
-750 gr cartofi fainosi
-200 gr telina(radacina)
-2 lingurite sare
-1 lingurita piper
-5 catei de usturoi, zdrobiti
-60 gr nuci tocate
-2 lingurite otet de mere
-50 gr unt
-2 linguri smantana
 – felii de rosii sau ardei rosu si patrunjel – pentru ornare.

Se curata cartofii, se taie cuburi si se fierb in apa cu sare.Telina se adauga la momentul in care cartofii sunt aproape fierti. Cartofii si telina dupa ce au fiert se sctrecoara, se paseaza, apoi se adauga untul, condimentele, usturoiul, nuca , otetul,si smantana.
Se orneaza cu felii de rosii si patrunjel. 

sursa -retete de la Bunii!

Clatite cu nuca si smantana


Un desert usor de preparat.

Pentru clatite:

-400 g faina,
-4 oua,
-500 ml lapte,
-un plic zahar vanilat,

Pentru umplutura:

-450 g miez de nuca,
-150 g zahar,

-300 ml smantana pentru turnat peste clatite la servire.
 
Preparare:

Din faina, oua, sare, zahar vanilat si lapte se prepara aluatul de clatite. Se coc clatite la foc potrivit. Miezul de nuca macinat se amesteca cu zaharul si se umplu clatitele care se ruleaza. Se dau la cuptor 10 minute si apoi se servesc, cu smantana usor indulcita.

sursa-retete de la Bunii!

Cartofi in crusta de nuca


Cartofi in crusta de nuca

Un alt preparat cu nuci,gustos,aspectos,satios servit cu muraturi alaturi,salata de cruditati ,salata verde,sfecla….
Ingrediente
 (pentru 4 portii):
-750 g cartofi rosii
-sare,
-nucsoara,
-1 pahar smantana (250 g).

Pentru crusta:
-         1 ceapa,
-2 catei de usturoi,
-1 ardei iute (mare) verde,
-1 ardei iute (mare) rosu,
-2 linguri pesmet,
-50 g samburi de nuca ,
-1 lingura zeama de lamaie,
-2 linguri sirop de catina.
-2 linguri de ulei de masline
-          
Preparare:
Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie felii subtiri si se aseaza straturi-straturi intr-o forma unsa (de budinca). Se condimenteaza cu sare si nucsoara rasa, se toarna peste ei smantana, se dau la cuptorul incins la 220gr. si se lasa sa se patrunda circa 20 de minute.
 Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt (usturoiul se poate presa). Se spala ardeii iuti, se indeparteaza semintele si nervurile si se taie fasiute. Se amesteca ceapa, usturoiul si ardeii iuti cu pesmetul, nucile taiate marunt, zeama de lamaie si siropul de catina, se gusta de sare si se intinde amestecul peste cartofi. Se dau din nou la cuptor, se lasa sa se rumeneasca frumos si se servesc fierbinti.
sursa ,retete de la prietene

miercuri, 1 februarie 2012

Drob de nuca

Continuare , retete cu nuci! 


Un preparat foarte gustos, in care carnea este inlocuita de nuca.
Compozitie:
-3 lg griş,
-3 lg bulion,
-3 lg pesmet,
-3 linguri lapte,
-4 gălbenuşuri,
-5 linguri nucă măcinată,
-100 ml ulei,
-2 leg.ceapă verde,
-2 leg. mărar,
-2 leg.pătrunjel,
-1 lg vegeta,
3 linguri de orez fiert şi răcit,
condimente (după preferinţă)
Mod de preparare
Se fierbe mai întâi orezul, ca să se răcească între timp. Se amestecă toate ingredientele, cu verdeţurile tăiate mărunt, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă.
Se pune într-o tavă de chec şi se dă la cuptor până se rumeneşte.

Sursa , retete de la prietene.